Mesés gyerekkori emlékek CD-n

Cím: Mesés gyerekkori emlékek CD-n
Szerző: Mittelholcz Dóra
Dátum: 2009.11.02., 07:32
Forrás: Metropol.hu

Ki ne szeretné az olyan, mára klasszikussá vált meséket, rajzfilmeket, mint a Macskafogó, a Süsü, a sárkány, a Kis hableány és a Csipkerózsika?

Ráadásul ezeknek a meséknek nemcsak a történetét, a karaktereit kedveljük, hanem a legtöbb esetben a rajzfilmek zenéjét is. Így van ezzel Simén­fal­vy Ágota és Farkas Gábor Gábriel is, akik összeszedték egy csokorba kedvenceiket, és ezeket egy CD-n megosztják a közönséggel is.

Mindkét énekes a zenés színházak világának ismert és közkedvelt művésze, így a műfaj nem áll tőlük távol. Az Örök­re szépek – Mese és rajzfilmslágerek című kiadvány kapcsán Siménfalvy Ágotával beszélgettünk.

Ennyire szeretik a meséket?
– A főiskola után a zenés színészi pályámat rögtön egy gyerekeknek szóló musicallel, a Muzsika hangjával kezdtem a Kerényi Mik­lós Gábor által igazgatott Budapesti Operettszín­házban. Noha ez nem egy klasszikus mesemusical, rengeteg gyerekszereplővel játszottam együtt, és ez azóta is valahogy végigkíséri az életemet. Nagyon sokat járok gyerekközönséghez fellépni. De a CD ötlete nem tőlem jött, hanem Perjés Já­nostól, a lemez producerétől származik, aki látott fellépni, és utána kérdezte meg, hogy mit szólnék az ötlethez. Már régóta szerettem volna magam megmutatni a zenés színpadon túl egy lemezen is, így nagyon örültem a kezdeményezésnek.

Vegyesen szerepelnek a kiadványon magyar és külföldi rajzfilmek zenéi, illetve musicalek betétdalai. Hogyan állt össze a dallista?
– Gáborral elkezdtük a kedvenceinket összeírni, majd lemorzsolódtak azok a dalok, amelyek nem kellett, hogy rákerüljenek a lemezre. Disney-t nagyon szerettünk volna, hogy legyen rajta, mert azt Gábor is és én is nagyon szeretjük.

Ha egyetlenegy mesét kellene kedvenceként megneveznie, melyik lenne az? Rá tud vágni rögtön egyet?
– A Macskafogó. Bár ez felnőttként lett a kedvencem. Gyerekként a Csipkerózsika volt az, amelyiket nagyon szerettem.

Minden szám jó néhány éve született meséből került ki. Ennyire nem jók a mai rajzfilmek és mesék, hogy azok között nem lehetett találni?
– Ez nem így van. A CD a mi kettőnk szívéhez szóló dalokból született meg, ami a mi gyerekkori élményeinkből adódik. De szerepel a lemezen frissebb dal is, hiszen a Bűbáj például nem egy régi, csupán két-három éves film. Ez alkalommal azonban minket nagyon érdekelt, hogyan lehet a régi mesék zenéjét felfrissíteni és mai hangzású melódiákká varázsolni. Azért is választottuk az Örökre szépeket címadó dalnak, hogy ezzel is utaljunk e szerzemények örök-életűségére.

Említette, hogy stúdióban lemezre énekelni nehezebb, mint színpadon, éppen ezért egy kicsit tartott tőle. Mennyivel volt nehezebb?
– Sokkal. Nem a technikai dolgok és a helyszín miatt, hanem mert hozzászoktam a közönséghez. Itt nem volt azonnali visszajelzés. Furcsa volt az is, hogy eddig, amikor CD-re énekeltem egy-egy darab dalait, akkor az egy elpróbált, rendező által felépített karakter száma volt, amelyet esténként énekelek. Itt viszont a gyerekkoromba kellett visszahelyeznem magamat, és minden szerzeménynél más figura lelkületét kellett megérezni.

Mennyiben más gyerekközönségnek játszani, mint felnőtteknek?
– Teljesen más. A kicsik nagyon nyitottak. A gyerekeknek őszinte, egy az egyben reakcióik vannak. Ha valami nem tetszik nekik, rögtön reagálnak.