Ébredt valami Siménfalvy Ágota szívében…

Cím: Ébredt valami Siménfalvy Ágota szívében…
Dátum: 2010. november 23.
Forrás: http://www.operett.hu

A művész, s a hang ismerős. A műfaj új. A Budapesti Operettszínház tagja, Siménfalvy Ágota – aki jelenleg épp’ a december 3-ai premierre próbálja nagy erőkkel Peachumné szerepét Brecht-Weill Koldusoperájában – nemrégiben szólólemezzel jelentkezett.

Több albumon énekelt már Siménfalvy Ágota, főként musicaleket, de kiadott mese-és rajzfilmslágereket is duettben. Nemrégiben gondolt egy merészet, s önálló albummal jelentkezett, melyen műfajt is váltott: a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek kultikus popslágereit, Cserháti Zsuzsa, Katona Klári, Kovács Kati, Kaszás Attila és Demjén Ferenc dalait énekli – de “új köntösbe öltöztetve”, vagyis XXI. századi hangszereléssel.

“Fellépéseken gyakran adtam elő már ezeket a számokat, sőt, a rajongók sokszor kérték is tőlem őket. S bevallom, mindig is nagyon szerettem e kor slágereit, hiszen nagyon igényesek, mindegyik egy-egy hangulatot ölel át, szituációt ír le. Törekedtem olyan dalok összeválogatására, melyek személyesen is érintenek engem. Ezért is a cím: Ágota. Ezúttal nem egy szerep mögé bújva szerettem volna megmutatni magam, hanem a dalokkal prezentálni, mi is a mondanivalóm mostanság…” – mondja Siménfalvy Ágota.

A színésznő úgy érzi, a lemez természetesen kapcsolódik hivatásához, a színház világához: “Olyan, mintha magamat játszanám… ” A stílus nem volt kérdéses számára, igazi populáris zenéket keresett; nem szégyelli bevallani, azt szerette volna, ha ez a CD minél több emberhez jut el. “Csinálhattam volna rétegzenét, akár jazz-albumot, melyen a műfaj több kiválósága is feltűnik, de akkor nem török át egy falat. Szerettem volna kiszólni az emberekhez, nem a művészi önmegvalósítás volt a cél, hanem az, hogy sok mindenkihez jussak el. S ha ennek az a módja, hogy például egy diszkóban éneklem az amúgy igényes popdalokat, akkor ezt az utat választom.”

Persze, Siménfalvy Ágota is próbálkozott saját számokkal, dolgozott együtt zeneszerzőkkel, szövegírókkal, de azt mondja, ennyire személyes hangvételű zenét nem tudtak volna újonnan sem előállítani. S az évtizedes dalokon keresztül mostani lelkét tudja megmutatni…

“Amikor el kezdtem válogatni a zenéket, mindenképpen szerelmes számokat kerestem. S az egész albumot egy témára, a párkapcsolatok különböző fázisaira fűztem fel. A lemez a találkozással kezdődik, ez az Ébred valami a szívemben című dal, megjárja a szerelem mélyebb bugyrait – Titkos szobák szerelme, Homályosan, Elfelejtetett bosszanova -, a konfliktusokat, a csalódást, az újraéledést, míg a végén ott a megnyugvás…”

Ez utóbbit Szakcsi Lakatos Béla Amikor melletted vagyok című dala fémjelzi. “Egy őrületes hullámvasút után ez a nő, aki lehetnék akár én, megtalálja a békét. A producerem, Perjés János ötlete volt, hogy keressük meg a kiváló zongorista-zeneszerzőt, aki gyakorlatilag azonnal igent mondott, s az ő kíséretével énekeltem fel a zárószámot. Még egy kivétel, ha úgy tetszik kakukktojás van a lemezen, az pedig a Menyasszonytánc egyik dala, Mészáros Árpád Zsolttal. Imádom Rózsi szerepét, a klezmer zenét, s szerettem volna, ha szélesebb körbe is eljut ez a dal, mely eredetileg András szólója, ebből készítettünk egy popos duett-feldolgozást. Természetesen a darab fantasztikus zeneszerzője, Jávori Ferenc is hozzájárult az átdolgozáshoz, nagy örömömre. A dal pontosan illeszkedik az album ívébe, hisz’ pont a szenvedésről, a reménytelennek tűnő kapcsolatról szól…”

A CD-n hallható számokat Elek Norbert zenei vezető hangszerelte. “Szeretem mindegyiket persze régi hangzásvilágában is, de most úgy szólalnak meg, ahogy ma hallgatnám őket szívesen… Norbert érzékenyen és kreatívan vette minden rezdülésem. Konkrét elképzelésem volt, hiszen egy műfajilag sokszínű albumot akartam. Most van rajta rock, r’n'b, disco, világzene, drum and base, s oly sok minden más. Úgy érzem, mintha egy este több szerepben mutatnám meg magam – mindegyik dal más stílust képvisel…”

Persze Siménfalvy Ágota nem készül hivatást váltani. Bár sokat szeretne koncertezni a jövőben, ahogy mondja: “Nem pályázok semmilyen trónszékre a popszakmában. Maradok színésznő, aki jó zenét énekel… ” Teszi ezt továbbra az Operettszínházban is, vagy legközelebbi premierjén a Tháliában, a Koldusopera Peachumnéjaként Béres Attila rendezésében. De közben játssza régi szerepeit A Mozart!-ban, az Ibusárban, A Szépség és a Szörnyetegben, az Abigélben, vagy éppen az említett Menyasszonytáncban, melynek november 27-ei, esti előadása után dedikálja Ágota – Ébred valami a szívemben című albumát a Budapesti Operettszínház előcsarnokában Mészáros Árpád Zsolttal együtt. S persze járja az országot, bemutatja lemezét, bizonyítva, az igényes popzene igenis létezik.